16 Şubat 2012 Perşembe

Kepekli Ekmek Tarifi

tarif Kim Boyce’un “Good to the Grain” kitabından adapte edilmiştir.super lezzetli oluyor!

      Malzemeler:
-5 gram (yarım paket) instant kuru hamur mayası
- 2 su bardağı ılık su
-3 çorba kaşığı pekmez
-2.5 su bardağı (350 gram) kepekli un (veya tam buğday unu)
-2 su bardağı (280 gram) geleneksel buğday unu
-1 su bardağı yulaf ezmesi
-60 gram tereyağı, eritilmiş, oda sıcaklığında
-2 çay kaşığı sofra tuzu
-(ayrica ben ek olarak keten tohumu ekliyorum)

Yapılışı: 23*13 cm boyutlarında ve 8 cm derinliğinde dikdörtgen bir kek kalıbını yağlayıp bir kenara ayırın. Mayayı, suyu ve pekmezi geniş bir karıştırma kabında karıştırın. Kepekli un, buğday unu, eritilmiş tereyağı (erittikten sonra oda sıcaklığına gelmesini bekleyin) ve yulaf ezmesini ekleyip tahta bir kaşık yardımıyla iyice karıştırıp üzerini temiz bir mutfak havlusuyla örtün ve 30 dakika boyunca dinlenmeye bırakın.
        30 dakikanın sonunda tuzu ekleyip, tercihen tezgah üstü mikserinizin hamur ucuyla, yaklaşık 10 dakika boyunca, hamur karıştırma kabının yanlarına yapışmamaya başlayana kadar, karıştırın. Mikseriniz yoksa hafif unlanmış tezgahta yoğurarak da yapabilirsiniz (10 dakikadan fazla sürecektir). Eğer 10 dakikanın sonunda hamur mikser kabının yanlarına yapışmaya devam ediyorsa birkaç kaşık un daha ekleyebilirsiniz.

       Büyük boy bir karıştırma kabını tereyağı erittiğiniz tencerenin dibinde kalan yağla yağlayıp hamuru top haline getirin ve içine yerleştirin. Üzerine mutfak havlusunu örtüp 1 saat boyunca kabarmaya bırakın.
     Bir saatin sonunda hamuru hafif unlanmış bir tezgahın üzerine alın, 23 cm’lik bir kare halinde açıp kenarlarından içe katlayın ve birleşme noktalarını parmaklarınızla sıkarak birleştirin. Birleşme yeri altta kalacak şekilde yağladığınız kek kalıbına yerleştirin, üzerine mutfak havlusunu örtüp 1 saat daha kabarmaya bırakın.
    Pişirmeden 15 dakika önce fırınınızı 200 derecede ısıtmaya başlayın. Ekmeği fırına verip 40 dakika boyunca pişirin. Fırından aldıktan sonra birkaç saat oda sıcaklığına gelmesini bekleyin. Hava almayacak bir şekilde paketleyip oda sıcaklığında saklarsanız tazeliğini 3 gün boyunca koruyacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder